Lopwell Dam Visitors Centre, Plymouth

Conversion of the disused pump house at Lopwell Dam into a visitors’ centre, including exhibition space and tea room.

The project was completed on time and within budget.

The internal fit-out included:

  • Pump equipment area: One of the conditions of the build was to provide a bat roost and this was constructed in the roof void. A bat loft was designed specifically to accommodate various species of bats and even has its own heater.
  • Kitchenette: The existing floor was completely rotten so was removed and a new floor constructed. The area was separated into various spaces and a new storage area and the kiosk and kitchenette areas were formed. New serving hatch installed.
  • WC: new facilities were plumbed in.
  • Lifting beams, chains and pulleys: The design specified that the existing equipment should be retained so we replaced the ceiling around this feature, made the walls good and installed lights.
  • Viewing screens: We installed hardwood, double glazed units to see the original workings of the pump house. The screens also provided additional warmth, security and a better view of the river.

The external fit-out included:

  • New windows and doors
  • New disabled access ramp and hand-railings
  • Metal fence and gate for security
  • Installation of a new foul water drainage system
  • General clean up of the outside of the building

Information:

  • Conversion from pumphouse to visitor centre
  • Client – South West Lakes Trust
  • Completion – April 2011
  • Value – £153,000